Gebruikersnaam Wachtwoord

NieuwsberichtenNieuws: Cito en RTL


De afgelopen weken was het al of niet publiceren van de uitslagen van de cito-eindtoets prominent in het nieuws. Binnen onze schoolvereniging hechten we veel waarde aan goede resultaten op het gebied van rekenen en taal. Op de scholen wordt dan ook hard gewerkt aan deze onderdelen. Onze scholen scoorden gemiddeld een kleine zeven. Scholen zijn naar de ouders toe ook volstrekt open over de uitslagen van deze toetsen.

Een school is echter meer dan alleen een cijfer zoals weergegeven door RTL. Er gebeurt veel meer op een school dan alleen reken- en taalonderwijs, hoe belangrijk ook. Als christelijke scholen willen streven we naar een brede ontwikkeling en vorming van kinderen. De creatieve vorming en de sociaal-emotionele ontwikkeling zijn ook belangrijk. Talenten en gaven van  kinderen tot ontwikkeling laten komen; ze leren om op een respectvolle manier met elkaar en hun omgeving om te gaan; God en hun naaste lief te hebben. Juist daar willen we voor staan!

Vanuit die gedachte zijn we niet gelukkig met de ranglijsten zoals die nu in de pers verschijnen en die doen voorkomen of de kwaliteit van een school in een cijfer gevangen kan worden. Met name ook omdat er geen recht wordt gedaan aan alle leerkrachten die elke dag met inzet en enthousiasme zich volop inzetten voor alle kinderen op hun school. Hoe goed je de cijfers ook tracht te onderbouwen, de verschillen in populatie op de verschillende scholen maken het niet mogelijk om scholen objectief met elkaar te vergelijken. De kleine school die naar verhouding meer zorgleerlingen opneemt kan nooit op tegen de grotere school waar gemiddelden betrouwbaarder zijn.

Directies van de scholen willen graag uitleg geven over de opbrengsten binnen hun school. De citotoetsen zijn bedoeld om kinderen in hun ontwikkeling te volgen en zijn een hulpmiddel om kinderen op de goede plek in het voortgezet onderwijs te krijgen. De PO raad, de koepel van het basisonderwijs, lanceert deze maand "Vensters PO" waarin scholen op een veel bredere en evenwichtiger manier verantwoording kunnen afleggen over de kwaliteit van het onderwijs.

 

 


Klik hier voor het nieuwsarchief


Deel deze pagina op jouw favoriete social media kanaal!

Actuele berichten

Wat doen jullie bij de kangoeroegroep?
Wat doen jullie bij de kangoeroegroep?

De Kangoeroegroepen zijn vanaf nu...

Lees verder
Vacature onderwijsassistent
Vacature onderwijsassistent

Vacature onderwijsassistent invalpool...

Lees verder
De Morgenster in actie voor een schone schoolomgeving
De Morgenster in actie voor een schone schoolomgeving

De kinderen van De...

Lees verder
Oog voor elkaar Ontwerp door bandwerk